dilluns, 10 de febrer del 2014

TORTELL FABULOS



Per massa mare

130 gr . de farina de força 
 70 gr . de llet
10 gr . de llevat fresc de fleca
1 culleradeta de sucre

Per la massa principal

( * ) Sucre aromatitzat per a la massa principal
- 120 gr . de sucre
- La pell d'una llimona ( només la part groga )
- La pell d'una taronja ( només la part taronja )
Per a la massa principal
-60 Gr . de llet
- 70 gr . de mantega
- 2 ous .
- 20 gr . de llevat fresc de fleca
- 30 gr . d'aigua de tarongina .
- 450 gr . de farina de força .
- 1 mica de sal
- ( * ) El sucre aromatitzat

Per decorar

- Ou batut per decorar
- Taronja confitada i fruita gebrada per decorar .
- Sucre humitejat
Massa mare .

- Dilueix el llevat en llet tèbia . Barreja en un bol la resta dels ingredients i forma una bola .
- Posa un recipient amb aigua tèbia i introdueix la bola de massa mare . Quan la bola surt a la superfície estarà a punt per utilitzar amb la massa principal . ( trigarà aproximadament 10 minuts . )

Massa principal

- Barreja el llevat amb la llet tèbia .
- Tamisa la farina i posa-la en una superfície de treball o en un bol .- Fes un forat al centre ( tipus volcà ) incorpora la llet tèbia amb el llevat i afegeix els ous (prèviament batuts , el sucre , la mantega ( en pomada ) , la mica de sal , la ratlladura de llimona i de taronja , el aigua de tarongina i la massa mare
Untet les mans amb oli per evitar que sen ganxi molt i pastar amb ganes , apa, amb un bon davantal i sense pena de tacar de farina . Això és el que té pastar a mà , un es taca però s'ho passa bomba . Fes-li energia , que es vegi que no li tens por .
- Quan la massa estigui elàstica i brillant , forma una bola , introdueix-la en un recipient i Abriga amb un drap de cuina . Mantingues protegida de corrents i deixa reposar fins que dobli el volum ( més o menys unes cinc hores )
- Divideix la bola en dos ( per fer dos tortells ) i fes dues boles , deixa- ho reposar 10 minuts.
- Fes forma de tortell fent un forat al centre de cadascuna i Engrandiu poc a poc. Ha de quedar prou gran perquè no es tanqui amb la cocció . ( Hi ha qui li col·loca un cèrcol al centre ) 

 Posa els tortells en safates de forn cobertes de paper vegetal i deixa'ls reposar fins que doblin el seu volum. ( unes dues hores o potser , menys )
- Preescalfa el forn a 200 º , calor  a baix.
- Pinta molt suaument els tortells amb ou batut i adorna amb sucre humitejat ( amb gotes d'aigua) i fruites confitades .
- S'enforna a funció vapor ( si tens ) i si no un potet amb aigua. 15 minuts i baixa la temperatura a 180 º els últims 10 minuts de cocció . Cal estar atents perquè si veiem que es torra molt elcobrirem amb paper d'alumini .
- Retira del forn i deixa refredar sobre una reixeta .
 Elaboració en panificadora .
Massa mare .
- Dilueix el llevat en ella en llet tèbia . Barreja en un bol la resta dels ingredients i forma una bola .
- Posa un recipient amb aigua tèbia i introdueix la bola de massa mare . Quan estigui a punt sortira a la superfície estarà a punt per utilitzar amb la massa principal . ( trigarà aproximadament 10 minuts .
Massa principal
- Introdueix a la panificadora el llevat barrejada amb llet temperada , els ous , el sucre , la mantega ( en pomada ) , la mica de sal , la ratlladura de llimona i de taronja , l'aigua de tarongina i la massa mare i pastar durant 7 minuts.
- Afegeix la farina amb la mica de sal i pastar durant 15 minuts
- Retira la massa de la cubeta ( amb les mans untades d'oli per evitar que se'ns enganxi ) forma una bola , introdueix-la en un recipient i Abriga amb un drap de cuina . Mantingues protegida de corrents i deixa reposar fins que dobli el volum ( més o menys unes cinc hores )
- Divideix la bola en dos ( per fer dos tortells ) i fes dues boles , deixa- ho reposar 10 minuts.
- Fes forma de tortell fent un forat al centre de cadascuna i Engrandiu poc a poc. Ha de quedar prou gran perquè no es tanqui amb la cocció . ( Hi ha qui li col · loca un cèrcol al centre , ) Posa els tortells en safates de forn cobertes de paper vegetal i deixa'ls reposar fins que doblin el seu tamany . ( unes dues hores o potser , menys )
- Preescalfa el forn a 200 º , calor amunt i avall.
- Pinta molt suaument els tortells amb ou batut i adorna amb sucre humitejat ( amb gotes d'aigua) i fruites confitades .
- S'enforna a funció vapor ( si tens )  o amb un potet d'aigua durant 15 minuts i baixa la temperatura a 180 º els últims 10 minuts de cocció . Cal estar atents perquè si veiem que es torra molt devem cobrir-lo amb paper d'alumini .
- Retira del forn i deixa refredar sobre una reixeta .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada